+36 23 889 719

contact[kukac]hu[pont]timacagro[pont]com

Biztató szezonkezdet

 

Az ősz folyamán a mezőgazdasági munkákat, a tavalyi évvel szemben, kevésbé akadályozta a sok csapadék. Ezért a határt járva sok jó kondícióban lévő, biztatóan kinéző repce és kalászos táblákat lehet látni. Egy zökkenőmentes telelés után ez jó alapot adhat egy sikeres szezonnak.
Azonban vannak olyan területek is ahol nincs minden rendben. A növények fejlődése gátolt és különböző tünetekkel terhelt. Ezek okát nehéz pontosan meghatározni, mert sok tényező, körülmény hatása összeadódva válthatja ki a tüneteket.
Távolról foszfor...
Gyakori tünet repcében az őszi időszakban, különösen hideg időben  a levelek lilás elszíneződése. Ezt gyakran foszforhiányként azonosítják. Azonban, ahogy a fenti képen is látható, néhány esetben a tábla széle zöld maradt és "csak" a forgón belüli részek lilulnak.
Ráadásul az igazán hideg idő is elmaradt eddig. A táblát bejárva a forgóban térdközépig érő, fejlett lombozatú növények találunk, a tábla belseje felé haladva azonban egész más képet látunk. Itt a repce már sokkal kisebb és sárgás-lilás színű a lombozata, a gyökérzete sokkal fejlettebb, mint a tábla szélén lévő egyedeké.
...közelről nitrogén hiány
Ilyenkor érdemes egy kicsit más irányban gondolkodni, mert a tünet legvalószínűbb oka a nitrogén hiány. Ezt több körülmény is alátámasztja.
- A vetés során a forgó részen általában jelentősebb tömörödés alakul ki.
- Ez hatással van a talaj vízháztartására és a nitrogén kimosódására a gyökérzónából.
- A tünetek kialakulása a területet ért jelentős 40-50 mm csapadék lehullása után jelentkezett, ami ugyancsak az ásványi nitrogén hiányt kialakulását erősíti.
- A tömörebb, levegőtlenebb talajon a bedolgozott szármaradványok lebomlása is vontatottabb lehet, így annak átmeneti ásványi nitrogént elvonó hatása (Pentozán hatás) sem jelentkezik annyira intenzíven.
Tehát itt a prbléma oka a talaj eltérő tömörödöttsége.
A megoldás a megelőzés lehet. A kimosódás ellen védett nitogén formák használata a vetés előtt.
Jól vizsgázott a FERTIACTYL SD magaktivátor. Sikeres gazdatalálkozón és területbejáráson testközelből tapasztalhatták meg a termelők a magaktiválás előnyeit a búzatermesztésben.
A bemutató során a területbejáráson a teremlők mintát szedhettek a bokrosodás kezdetén álló búzából, melynek során szemmel láthatóan fokozott fejlődésbeli előny volt tapasztalható a magaktiválás hatására.