Apasztástól ellésig 2.

A tehenek szárazon állási időszakát három jól elkülönülő szakaszra tudjuk osztani. Mindhárom időszak nagy odafigyelést, technológiai, egészségügyi és takarmányozási fegyelmet követel. Ezek betartásával biztosak lehetünk benne, hogy az ellés, a laktáció indulása és az involúciós időszak is zavartalanul fog lezajlani.

Út az apasztásig

Nem ritka azon esetek száma, amikor a tehén még a szárazra állítás előtt is 30 liter tejet termel. A drasztikus apasztás ebben az esetben könnyen okozhat szomatikus sejtszám emelkedést, tőgygyulladást az új laktáció indulásakor. Ennek megelőzése érdekében az apasztás előtti 2 hétben el kell kezdeni a tehenek felkészítését a szárazonállás időszakára. Az alacsonyabb energia-bevitel, a nagyobb arányú, jó minőségű rétiszéna etetése nem csupán a tejtermelés csökkenését fogja eredményezni, de a bendőt és annak mikroflóráját is felkészíti a szárazonállás megváltozott takarmányozására.
A gyógyszeres apasztást követően a tőgybimbókat le kell zárni egy hosszan tartó készítménnyel, az istállóba pedig az almozást megelőzően érdemes alomfertőtlenítőt használni, ami csökkenti a káros baktériumok számát, és lassítja azok újraszaporodását. A technológia betartása nem csak a tehenek komfortérzetét fogja növelni, hanem csökkenti az ellés utáni tőgyproblémákat, a gyógyszerfelhasználást, tehát javítja a termelés hatékonyságát.

Szárazon állás időszaka

Az apasztást követő 40 napban rengeteg változás következik be a tehén szervezetében. Az intenzív vehemnövekedés mellett megindul a tőgy aktív involúciója, a tőgy szöveti állományának regenerációja. Mindkét folyamatnak nagy az ásványi anyag és vitamin igénye, amit jó minőségű takarmány-kiegészítők ad- libitum adagolásával lehet kielégíteni.
Nagyobb feladatot jelent, hogy a tehenek testkondíciójának megfelelően legyen összeállítva a takarmány energia tartalma, ugyanis a túlzott energia bevitel elhízáshoz, ellési nehézségekhez, és a laktációt követően anyagcsere-forgalmi betegségek kialakulásához vezet. Célként kell kitűzni, hogy a tehenek kondíció pontja ne emelkedjen 0,25 – 0,5 –nél nagyobb értékben.
A rendszeres almozás elengedhetetlen követelmény ebben az időszakban, hiszen mindig kerülnek ide frissen apasztott tehenek, illetve előfordulhat korai ellés, ami szintén megköveteli a higiénikus környezetet.
Amennyiben lehetőség van rá érdemes a teheneket karámba engedni, a könnyebb ellés, a jól induló laktáció és a gyors újravemhesülés érdekében.

Előkészítés időszaka

A szárazon állás időszakának utolsó három hetét találóan előkészítési szakasznak hívják a magyar szakemberek. Ahogy a neve is hordozza ennek az utolsó szakasznak nagy jelentősége van az ellés, a laktáció és az újravemhesülés szempontjából.
A magzat növekedése erőteljessé válik, a testsúly csökkenés elkerülése érdekében a magzatépítés megnövekedett igényét össze kell hangolni az anya energia igényével.
Legfontosabb feladat a bendő papilláinak, és mikroorganizmusainak felkészítése a laktációs takarmányozásra. Helyes takarmányozás hatására a mikroba populáció megváltozik, a rostbontó baktériumok mellett előtérbe kerülnek a keményítő bontó baktériumok. A papillák felkészülnek az illózsírsav termelésre, és hozzájárulnak az acidózis elkerüléséhez a laktáció korai szakaszában.
Az előkészítés időszakában adagolt niacin (B6-vitamin) és kolin csökkenti a ketózis kialakulásának kockázatát az ellést követően. Szerepük van a zsírmobilizáció szabályozásában, segítik a trigliceridek foszfolipiddé történő szintetizálását, és a szabad zsírsavak citrát-körbe lépését.Az előkészítő istállóban mindig tiszta alomnak kell lenni, és érdemes kialakítani olyan területet is, ahol a nehezen ellő teheneknek, üszőknek segíteni tudunk.

A szárazon állás időszaka meghatározó a laktációs teljesítmény, az újravemhesülés és az utód szempontjából. Tehát a befektetett munka, és a költségek ebben az esetben többszörösen térülnek meg. A gyógyszerköltség csökkenése, a magasabb tejtermelés és a rövidebb szervizperiódus egyaránt javítják a gazdasági mutatókat.

Kürthy-Molnár Zoltán
Timac AGRO Hungária Kft.